<<Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο Σχολειό, να μαθαίνω γράμματα, γράμματα σπουδάγματα, του Θεού τα πράγματα...>>

Παιδικό τραγούδι

 

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Π.Βρέλλη, http://vrellis.org/gr/homegr.html

Το Κρυφό Σχολειό στην κρύπτη της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής
στη Μάνδρα Θέρμου Αιτωλ/νίας Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων
http://www.kryfo-sxoleio.gr

 

Ν. Γύζης, Το Κρυφό Σχολειό, Ιδ. συλλογή Πρ. Εμφιετζόγλου

 

 

Το Κρυφό Σχολειό δεν είναι μύθος. Μέσα στους τόσους αιώνες σκλαβιάς, δε θα μπορούσαν ποτέ να κρατήσουν οι Έλληνες τη θρησκεία και τη γλώσσα τους, αν δεν υπήρχαν το Κρυφά Σχολεία. Οι Τούρκοι δεν τους άφηναν να μάθουν γράμματα. Έκοβαν κεφάλια και γλώσσες χριστιανών που τολμούσαν να μιλήσουν Ελληνικά.

Έτσι δημιουργούνται τα Κρυφά Σχολειά, τα σχολειά της σκλαβιάς. Στην αρχή, από το 1581, μαθαίνουμε ότι ήταν, με δασκάλους παπάδες, ιερομόναχους ή μοναχούς, στην Κωνσταντινούπολη 10, στη Χίο 4, στην Πελοπόννησο 10, και σε άλλους τόπους περίπου 50.

Τα Ελληνόπουλα διδάσκονταν από τα εκκλησιαστικά βιβλία, το οκτωήχι, το ψαλτήρι, το ωρολόγιο, τα μηναία.

Επάνω

 Το Κρυφό Σχολειό στην κρύπτη της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής

 στη Μάνδρα Θέρμου Αιτωλ/νίας

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης των μπαζών από το εσωτερικό της κρύπτης, ανακαλύφθηκαν εντός αυτής σύνεργα φωτιάς, μια σειρά οπών στο μέσον του ύψους των παράπλευρων τοίχων της που δήλωναν την ύπαρξη ξύλινου παταριού, καθώς και ένα μελανοδοχείο με καλάμι της εποχής της τουρκοκρατίας.

 

Η είσοδος της κρύπτης που οδηγεί στο Κρυφό Σχολειό Γενική άποψη του Κρυφού Σχολειού Η πρώτη έξοδος κινδύνου Στρατιώτης αγρυπνά φρουρώντας τους μαθητές

 

 Ήρθαν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία να επιβεβαιώσουν την τοπική παράδοση ότι στο Μοναστήρι λειτουργούσε "Κρυφό Σχολειό" από το οποίο έμαθε τα πρώτου γράμματα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, με δάσκαλο τον Ιερομόναχο Προκόπιο Γιαννέλο.

 

Οι μαθητές Ο ιερομόναχος στο ιερό καθήκον Το μελανοδοχείο που τεκμηριώνει την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού Κέρινη πλάκα με τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς του μουσείου

 

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δάσκαλο και υπεύθυνο του μουσείου κ. Αθανάσιο Ζέρη για τη φιλοξενία και την ξενάγηση στο χώρο του μουσείου.

 

Επάνω