Δείτε εδώ το βραβευμένο ντοκιμαντέρ από το σχολικό δίκτυο.

Πρόλογος

Σας καλωσορίζουμε στην «ηλεκτρονική παρουσίαση» του ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δύο Δημοτικών Σχολείων. Του 4/Θέσιου Δημ. Σχ. Αλφειούσας και του 6/Θέσιου Δημ. Σχ. Καράτουλα-Μαγούλας του Νομού Ηλείας. 

Το θέμα ήταν:«Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός,Ο Ιερομάρτυρας και Φωτισμένος Δάσκαλος ». 

Η αρχική ιδέα ανήκει στον συνάδελφο κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, ο οποίος μας πρότεινε να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμό που διοργάνωνε η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, με θέμα τον παραπάνω τίτλο. Ο διαγωνισμός αυτός έδινε την ευκαιρία στους μαθητές να εργαστούν και να εκφραστούν με διάφορες μορφές (ζωγραφική, αγιογραφία, σχέδιο, δημιουργία ντοκιμαντέρ, γλυπτική-χειροτεχνία, γραπτό δοκίμιο, ποιήματα, μουσική σύνθεση, θεατρικό έργο.) 

Η συμφωνία ήταν ομόφωνη και ενθουσιώδης από όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια. Οι μαθητές όμως την αγκάλιασαν με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αφού θα τους δινόταν η ευκαιρία να εκδηλώσουν και να καλλιεργήσουν τις κλίσεις και το ταλέντο τους.  

Το γεγονός ότι ο τρόπος εργασίας μας θα αξιοποιούσε πολλές πηγές πληροφόρησης και τεχνικές δράσης, όπως βιβλιογραφική έρευνα, χρήση εγκυκλοπαιδειών, συναξαριών του Αγίου,  του διαδικτύου, εκδρομή και επίσκεψη στα μέρη όπου γεννήθηκε και έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Άγιος Κοσμάς, έρευνα πεδίου (case study), χρήση τεχνικών μέσων, όπως φωτογραφικών μηχανών και βίντεο κάμερας, συνεντεύξεις, συνεργασία με τηλεοπτικό σταθμό, έδωσε ένα ισχυρό κίνητρο στους μαθητές για να συνεργαστούν με ιδιαίτερη διάθεση και ενδιαφέρον. 

Επάνω

Η τεχνική του ντοκιμαντέρ, παρόλο που είναι αρκετά απαιτητική, επιλέχτηκε τελικά ως τρόπος εργασίας, επειδή υπήρχε αρκετό υλικό στη διάθεσή μας, αλλά και τεχνικά μέσα, καθώς και φορείς που ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και κυρίως στο τεχνικό μέρος του μοντάζ. Για το λόγο αυτό, ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (Ο.Ρ.Τ.) για τη φιλοξενία και τον τεχνικό του μοντάζ κ. Ν. Τριαντόπουλο για την υπομονή του. Αλλιώς το ντοκιμαντέρ δε θα είχε «δεθεί» και δε θα έπαιρνε σάρκα και οστά. 

Το γεγονός που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι μαθητές δεν πήγαν απλά μια εκδρομή, αλλά έβγαλαν πάρα πολλά συμπεράσματα και αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με το θέμα. Γνώρισαν και εξασκήθηκαν σε νέες μορφές εργασίας, πήραν γνώσεις μέσα από την έρευνα και την ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες δεν ήταν «ξερές» και προσωρινές, αλλά γόνιμες και μόνιμες. 

Το πιο σημαντικό και ενθαρρυντικό της όλης υπόθεσης, αλλά και η ανταμοιβή όλων μας, ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι μαθητές έκαναν σημαντικές παρατηρήσεις και ουσιαστικές προτάσεις που μας έκαναν περήφανους και μας γέμισαν συγκίνηση.

Πρότειναν να γιορτάζεται ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είτε μαζί με τους Τρεις Ιεράρχες στις 30 Ιανουαρίου, αφού και αυτός διακρίθηκε και ασχολήθηκε με τα γράμματα, είτε στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή ανοίγουν τα σχολεία. Και ξέρετε το γιατί; Επειδή ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός «άνοιγε και ίδρυε» σχολεία. Αυτές οι ιδέες βγήκαν από τα ίδια τα παιδιά αυθόρμητα!!! 

Αξίζουν συγχαρητήρια για τις ιδέες και την προσπάθειά τους.

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση στο οδοιπορικό μας προς τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στο Μ. Δέντρο της Αιτωλίας.

Επάνω