Δραστηριότητες

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 25/4/2004 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η απονομή των βραβείων για τον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με θέμα: "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ιερομάρτυρας, Εθνομάρτυρας και Φωτισμένος Δάσκαλος".

Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 12 το μεσημέρι με Αγιασμό από τον Ηγούμενο της Ι.Μ.Κουτλουμουσίου Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο.

Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης, όπου μεγάλο πλήθος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει τα εκατοντάδες εκθέματα των μαθητών και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσής μας. Πραγματικά το αισθητικό αποτέλεσμα και η ποιότητα των έργων ήταν υψηλότατου επιπέδου, καθώς οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αφού δούλεψαν με μεράκι, αγάπη, αυθορμητισμό και φαντασία!!!!

Οι επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης Εκθέματα Ξύλινα εκθέματα

Επάνω

Τα εκθέματα κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα τεχνοτροπιών και τεχνικών, όπως χειροτεχνία, γλυπτική, ξυλογλυπτική, ζωγραφική, σχέδιο, αγιογραφία, κολλάζ, μακέτα, κηροπλαστική, κεραμική κλπ.

Το απόγευμα στις 5 έγινε η έναρξη της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων και διακρίσεων στους μαθητές και τα σχολεία που είχαν ξεχωρίσει στα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Καλός, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ.Ορφανός, ο Νομάρχης Θεσ/νίκης κ.Ψωμιάδης, ο Βουλευτής κ. Παπαθεμελής, εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών αρχών και φυσικά πολλές εκατοντάδες κόσμου, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές που είχαν κατακλύσει το πραγματικά εντυπωσιακό Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο!!!

Σχέδιο Αγιογραφία Το σχολείο ωςκαρπός των έργων του Πατροκοσμά

Επάνω

Η εκδήλωση είχε και τη δημοσιογραφική κάλυψη αρκετών τηλεοπτικών σταθμών.

Ιδιαίτερα συγκινητική και υποβλητική ήταν η έναρξη της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε ψαλμωδίες, αλλά και τα λόγια των ομιλητών, οι οποίοι συγκινημένοι από την έκθεση, αλλά και επηρεασμένοι από τα πρόσφατα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κύπρου, εκφώνησαν πύρινους λόγους.

Ο κ. Υφυπουργός επαίνεσε την πρωτοβουλία του Αγίου Όρους για την εκδήλωση αυτή και δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον το Υπουργείο θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά και θα υποστηρίζει ουσιαστικότερα τέτοιου είδους προσπάθειες.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του Τουρκικού Λυκείου "FMV OZEL ISIK LISESI" της Κωνσταντινούπολης με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας του Γενναδίου Ενιαίου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών κ. Ιωάννας Κομνηνού.

Σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Κομνηνού, ανέφερε ότι έχει αρχίσει προ πολλού η συνεργασία μεταξύ των δύο Σχολείων, με κύριο σκοπό την προώθηση του διαλόγου, την εξάλειψη του φανατισμού και την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών των δύο χωρών. Η αποστολή θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη επί 12 ημέρες και κοινή επιθυμία, είναι να φυτεύσουν εκεί συμβολικά, ένα δάσος ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.  Η Θεσσαλονίκη προσφέρεται ιδιαίτερα για αυτόν τον σκοπό, δεδομένου ότι εκεί ιδρύθηκε το συγκεκριμένο τουρκικό σχολείο που μεταφέρθηκε αργότερα στην Κωνσταντινούπολη και παράλληλα αποτελεί κοινή πεποίθηση, ότι η παιδεία είναι η αρχή και η βάση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
 

Παιδικό σχέδιο Εξαίσιο ξυλόγλυπτο Ζωγραφική σε ξύλο

Επάνω

Την παράσταση όμως έκλεψε ο μαθητής από το Λύκειο του ακριτικού νησιού της Αστυπάλαιας, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και μίλησε για το νόημα των λόγων και πράξεων του Αγίου μας Κοσμά του Αιτωλού.

Ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, δε μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του, καθώς για αρκετή ώρα στάθηκε στο βήμα σκεπτικός, καθυστερώντας να αρχίσει το χαιρετισμό του, καθηλώνοντας έτσι την τεράστια αίθουσα. Ο λόγος του ήταν γεμάτος συναίσθημα, αγάπη καθώς μιλούσε για τη συνεχή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, ώστε να μην "πουλήσουμε" την ψυχή, την πίστη και τις αξίες μας.

Στη συνέχεια άρχισε η απονομή των βραβείων και οι μαθητές, φανερά ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους, παρέλαβαν τις διακρίσεις τους και ανταμείφθηκαν έτσι για την προσπάθειά τους.

Μακέτα Μακέτα Μακέτα

Επάνω

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ακρόαση του μουσικού κομματιού που διακρίθηκε στον τομέα της μουσικής σύνθεσης. Κατόπιν όλοι οι μαθητές παρέλαβαν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του διαγωνισμού και μετέβησαν στην Πλ. Αριστοτέλους για να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς που ήταν ενταγμένοι στα πλαίσια των εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις ήταν 3/μερες και θα ολοκληρώνονταν την Τρίτη 27/4/2004 με την προβολή των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους και την παράσταση του έργου «Κοσμάς ο Αιτωλός - Ο Άγιος των Ελληνικών Σχολείων», από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου και του 4ου Ενιαίου Λυκείου Γαλατσίου. Εξάλλου πληροφορηθήκαμε ότι η λαμπρή αυτή έκθεση θα μεταφερθεί σε λίγο καιρό και στην Αθήνα, έτσι ώστε οι μαθητές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα εντυπωσιακά έργα των συμμαθητών τους, αλλά και να "μεταλάβουν" πνευματικά τη Θεία Χάρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κολλάζ Ο Πατροκοσμάς στην τάξη!!! Το Έθνος θρηνεί και αποδίδει τιμές

Επάνω

 

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία Αλφειούσας και Καράτουλα-Μαγούλας, η συμμετοχή στην τελετή βράβευσης ήταν πραγματικά ένα όνειρο. Όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι, καθώς η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για αυτά τα δυο επαρχιακά σχολεία και σίγουρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων μας. Δε δίνονται κάθε μέρα τέτοιου είδους ευκαιρίες στους μικρούς μαθητές για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά και για τόσο μακρινά ταξίδια, τα οποία  τους γεμίζουν με γνώση και εμπειρία ζωής.

Όμως το όνειρο για το ταξίδι δε θα είχε πραγματοποιηθεί, αν δεν είχαν μεριμνήσει οι Δ/ντές των σχολείων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι για τη δωρεάν μετακίνηση, διαμονή και σίτιση των εκδρομέων. Ήταν ένα δύσκολο και κοπιαστικό εγχείρημα, καθώς είναι τολμηρό να μετακινηθεί από το μηδέν ένα τόσο μεγάλο πλήθος για μια τόσο μεγάλη διαδρομή.

Η αποστολή των δύο σχολείων έξω από το Βελλίδειο Ο Υφυπουργός κ. Καλός σε βράβευση μαθητή Η βράβευση του Δημοτικού Σχολείου Καράτουλα-Μαγούλας

Η βράβευση του σχολείου μας έγινε από τον Περιφερειάρχη Επιστημονικών θεμάτων Β. Ελλάδος κ. Ι.Τζαννή

Επάνω

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από τα βάθη της ψυχής μας τους χορηγούς που μας εξασφάλισαν τις παραπάνω προϋποθέσεις:

  • Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ηλείας, που μας χορήγησε το ποσό των 4000 €
  • Δήμο Ωλένης με το ποσό των 1500 €
  • Δήμο Αλφειούσας με ανάλογο ποσό
 
Η κα. Φανή με την τάξη της!!!   Οι μικροί μαθητές φωτογραφίζονται με τον Ηγούμενο

Επάνω

  • Ν. Αυτοδιοίκηση Ν. Ηλείας, που μας εξασφάλισε τα λεωφορεία για τη μετάβασή μας στη Θεσ/νίκη, αλλά και για την παροχή διαφημιστικού υλικού και βιβλίων για προβολή του νομού μας
  • Ο.Ρ.Τ. για το ποσό των 300 € και τη δημοσιογραφική κάλυψη
  • Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Ηλείας για την εξασφάλιση εκπαιδευτικής άδειας
  • Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την παροχή υλικού προώθησης της Ολυμπιακής και Ηλειακής γης
  • Τους αγαπητούς γονείς και εκπαιδευτικούς που συνόδεψαν τους μαθητές των σχολείων
Τα δυο σχολεία φωτογραφίζονται μαζί Ο ξακουστός Άγ.Δημήτριος Η Στ' τάξη

Επάνω

Δραστηριότητες