Σχολική Χρονιά 2005-2006

Το σχολείο μας συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ένωση Ελλήνων Χημικών και η Ελληνογερμανική Αγωγή, στέλνοντας μελέτη (φυλλάδιο)  και πειραματική δραστηριότητα (βίντεο) με τίτλο: "Πως στηρίζεται το φυτό;"

Κατεβάστε τα από εδώ

Περισσότερες λεπτομέρειες για το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στις εκδηλώσεις του σχολείου μας...(2005-2006)

 

 

 

.Οι μαθητές ζωγραφίζουν με θέμα τον "Οδοντωτό"

28/2/2006: Με αφορμή την εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, οι μαθητές βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν με τη ζωγραφική και μερικά "Σκέφτομαι και γράφω" τις εντυπώσεις τους. Η επίδραση του μοναδικού τοπίου του Βουραϊκού ήταν καταλυτική και αυτό είχε άμεσα αποτελέσματα στη συμπεριφορά των μαθητών, αφού παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον όλη τη διαδρομή του ξακουστού Οδοντωτού. Ήταν κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Οι εικόνες και το τοπίο ήταν καταπληκτικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα, στο πρώτο δίωρο της Γλώσσας, δεν ακούστηκε ο παραμικρός θόρυβος κατά τη διάρκεια της γραπτής, αλλά και ζωγραφικής έκφρασης. Το ξάφνιασμα ήταν ευχάριστο (ειδικά από μαθητές που δε το συνηθίζουν). Αυτό σημαίνει ότι η βιωματική μάθηση παίζει σπουδαίο ρόλο στη δραστηριοποίηση των μαθητών και στη δημιουργία κινήτρων.

 

Παναγιώτης Κούβελας Πληροφορίες για τον Οδοντωτό εδώ Άγγελος Γρίβας

Το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα επιτύχουμε να μεταφέρουμε (σε καθημερινή βάση) μέσα στη σχολική αίθουσα  τέτοιες έντονες, ευχάριστες και βιωματικές καταστάσεις. Η σχολική καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική, το πρόγραμμα "τρέχει", ορισμένα γνωστικά αντικείμενα δεν είναι  και τόσο ελκυστικά ή ενδιαφέροντα για αρκετούς απαιτητικούς ή αδιάφορους μαθητές.

Πάντως είναι έκπληξη να βλέπεις κάπου-κάπου μέσα στην τάξη απόλυτη ησυχία, η οποία να μην προέρχεται από την απαίτηση ή παρότρυνση του δασκάλου ή της δασκάλας, αλλά να πηγάζει μέσα από την ίδια τη θέληση των μαθητών. Και αυτό είναι αυθεντικό.

Κρατάμε λοιπόν αυτό..... και προχωράμε!!!!

 

 

Επάνω

 

 

.Για δεύτερη χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Πράσινη Εβδομάδα (Green Week 2006). Το φετινό θέμα είναι η βιοποικιλότητα (biodiversity).Η βιολογική ποικιλομορφία, η διασύνδεση των οικοσυστημάτων, οι λειτουργίες τους, η αλληλεπίδρασή τους, τα οφέλη που αντλούμε, οι κίνδυνοι και οι ανθρώπινες αυθαιρεσίες που την απειλούν και τέλος οι λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να διασωθεί το περιβάλλον απασχόλησαν τους μαθητές της Ε' τάξης.

 

Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής απεικονίζεται σε ένα βίντεο διάρκειας 3 λεπτών.

Θα το βρείτε στο σύνδεσμο πατώντας εδώ. Το όνομα του βίντεο είναι ΘΑΝΑΣΗΣ και βρίσκεται στην αντίστοιχη γκαλερί των βίντεο.

 

 

 

Επάνω

 

 

Ελεύθεροι ταξιδευτές

 

 

Η Β' τάξη του Δημοτικού με τη δασκάλα τους Μπρη Αντωνία ασχολήθηκαν με ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επιδοτούμενο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το θέμα του ήταν οι υδροβιότοποι. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αρκετούς υδροβιότοπους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας (Γιάλοβα, Κοτύχι, Αιτωλικό), έκαναν έρευνα πεδίου, ενημερώθηκαν από ειδικούς περιβαλλοντολόγους.

 

Επιστρέφοντας στο σχολείο τους συνέχισαν τη μελέτη τους, έκαναν πολλές και ποικίλες δραστηριότητες και τέλος έβγαλαν αρκετά συμπεράσματα, τα οποία δηλώνουν μια νέα στάση ζωής για τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πτηνών και τη γενικότερη αγάπη-υποστήριξή τους προς το περιβάλλον.

 

 

Να μερικά από τα συμπεράσματά τους:

  • Όσο λιγότερο κυνηγούμε τα πουλιά, τόσο πιο ελεύθερα πετούν.

  • Χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοφάρμακα, ώστε να μείνουν καθαρά τα νερά στις λιμνοθάλασσες.

  • Δεν καταστρέφουμε φωλιές.

  • Δεν κυνηγάμε στις περιόδους που απαγορεύεται το κυνήγι.

  • Η εξαφάνιση των πουλιών σημαίνει σπάσιμο κρίκου "της αλυσίδας της ζωής".

 

Επάνω

 

Με αφορμή το ESA Space Camp 2006 που διοργανώνεται εφέτος στη χώρα μας, από 18 έως 31 Ιουλίου 2006 στο Ρίο της Πάτρας, το ΥπΕΠΘ κάλεσε τις ελληνικές σχολικές μονάδες και τους Έλληνες εκπαιδευτικούς να διαθέσουν μια ώρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα για να συζητήσουν με τους μαθητές τους τι επιθυμούν να ρωτήσουν τους αστροναύτες της ESA (European Space Agency). Ο αστροναύτης της ESA  Frank de Winne απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις των Ελλήνων μαθητών σχετικά με το επάγγελμά του και τις έως τώρα εμπειρίες του.

 

Οι μαθητές μας είχαν τη χαρά να συμπεριληφθούν οι ερωτήσεις τους στη συνέντευξη.

 

Περισσότερα εδώ

 

Δείτε το αφιέρωμα κάνοντας κλικ στην εικόνα

Επάνω 
 

 

 

 

   .