Σχολική χρονιά 2004-2005

Οι φετινές εκδηλώσεις του σχολείου μας ξεκίνησαν από το Θέατρο Απόλλων του Πύργου, με την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης "Η Μαγική Πόλη", που ανέβασε η παιδαγωγική σκηνή του Θεάτρου Μπρόντγουεϊ.

Ο τίτλος της παιδικής παράστασης καταπιανόταν με όλα τα σύγχρονα και επίκαιρα θέματα των ημερών μας, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι πυρκαγιές, η γραφειοκρατία, το ρουσφέτι, η κλεψιά, το ψέμα, το ντόπινγκ και πολλά άλλα.

 

Ο θίασος επί σκηνής Ο γνωστός μας Χρήστος Μακρής Η Κορίνα με τους φίλους της

 

Η κωμωδία ήταν σπαρταριστή και όπως ήταν αναμενόμενο την προσοχή των μικρών μαθητών έκλεψαν γνωστοί ηθοποιοί της τηλεόρασης και του θεάτρου, όπως ο Χρήστος Μακρής (από το Μήτσι-Χώστα) και η Κορίνα Δαμουλιάνου (από το Πάτερ Ημών).

Πραγματικά ήταν μια πόλη ονειρεμένη και μαγική, την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε με προσπάθεια, με δουλειά και αμοιβαία εμπιστοσύνη και αγάπη στο συνάνθρωπό μας.

 

 

Επάνω

Camera Zizanio

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

 

Να 'μαστε λοιπόν και πάλι μαζί σε ένα φεστιβάλ που είναι διαφήμιση για την περιοχή μας, αφού είναι και διεθνές, άλλα έχει καθιερωθεί και ως θεσμός. Είναι αγαπητό από τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσής μας, αφού το περιμένουν πώς και πώς κάθε χρόνο για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του...

 

Το καινούριο στοιχείο φέτος ήταν ένας νέος χώρος, όπου φιλοξενήθηκαν ένα μέρος των δραστηριοτήτων (εκτός βέβαια από τις προβολές των ταινιών σε γνωστά θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες του νομού μας). Και για εμάς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να δούμε μια παλιά αποθήκη του δήμου Πύργου να μεταμορφώνεται σε έναν συμπαθέστατο και ζεστό χώρο, όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και κυρίως δραστηριότητες για τους μαθητές.

 

 

Η πρώτη μασκότ Η είσοδος του πολυχώρου (παλιά αποθήκη) Η δεύτερη μασκότ

 

Έτσι λοιπόν έχουμε:

 

 • Έκθεση βιβλίου

 • Έκθεση αφίσας του φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκαν οι τριάντα (30) υποψήφιες αφίσες του φετινού φεστιβάλ και φυσικά οι τρεις πρώτες

 • Εικαστικά εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευής μάσκας, χειροτεχνίας, κατασκευής φιγούρας καραγκιόζη

 • Παραστάσεις καραγκιόζη με συνοδεία κρουστών και εγχόρδων

 • Συγγραφείς συζητούν με τους μαθητές για το βιβλίο

 • και πολλά άλλα

 

Δημιουργία των μικρών ζωγράφων Σε ώρα δράσης... Δε μπορούσε να λείπει ο Καραγκιόζης, ο αγνός ήρωας των παιδιών

 

Αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια στους συναδέλφους και τους εθελοντές που πάσχισαν και έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν για αυτή τη γιορτή της τέχνης και του βιβλίου!!!! Πολλά μπράβο για αυτό που μας παρουσίασαν.

 

Επάνω

 

 

 • . 2 Απριλίου 2005 Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

 

Η φετινή αφίσα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Με ένα βιβλίο πετάω....

 

Πλούσιες και φέτος οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου σε ολόκληρο τον κόσμο, τη χώρα μας και το νομό μας!!!

200 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου παραμυθά όλου του κόσμου: Του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Γιορτάζουν τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι βιβλιοθήκες και τα γράμματα!!! Πάνω απ' όλα όμως το παιδικό βιβλίο....

 

Το βιβλίο που έχει σαν αποκλειστικό αποδέκτη το παιδί. Είναι το βιβλίο που πέρα από τη διδακτική του σκοπιά, ασχολείται και λαμβάνει υπόψιν του τις πολλαπλές ανάγκες του παιδιού, την αισθητική και εσωτερική του καλλιέργεια, την τέρψη, τη διασκέδαση, αλλά και τον εφοδιασμό του με εικόνες και εμπειρίες για τη ζωή και τον κόσμο. Την προετοιμασία του παιδιού για την είσοδό του στη σύγχρονη κοινωνία. Και όσο και αν ακούγεται περίεργο, ένα βιβλίο μπορεί να το πράξει αυτό. 

 

Τα θέματά του πολλαπλά. Εκτός από τα κλασσικά θέματα (ιστορία, πολιτισμό, φύση, περιπέτεια, παραμύθι), τις τελευταίες δεκαετίες ασχολείται και με σύγχρονα θέματα όπως οικογένεια, φιλία, ανθρώπινες σχέσεις, πόλεμος-ειρήνη, σχολείο και συμμαθητές, τεχνολογία, κοινωνία, ισότητα των δύο φύλων, φτώχεια και κοινωνική ανισότητα. Προσεγγίζει μοντέρνες πλευρές της ζωής και γι’ αυτό γίνεται αφάνταστα ελκυστικό, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε θεματολογία. 

 

Είναι το βιβλίο που μετατρέπεται σε μαγικό χαλί ή σε ένα πουλί που πάνω στα φτερά του (τις σελίδες του)  ταξιδεύει όλα τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς και φανταστικούς, πραγματικούς και υπαρκτούς, είτε βρίσκονται κοντά, είτε μακριά. Είναι το βιβλίο που δε θα ζητήσει ανταλλάγματα από τα παιδιά, παρά μόνο θα τους δώσει χίλια δυο οφέλη. Οφέλη πνευματικά, ψυχικά και μορφωτικά. Η μόνη συμφωνία που κάνουν μεταξύ τους το βιβλίο και το παιδί, η μοναδική χάρη που θέλει ένα βιβλίο όταν έρθει στα χέρια του παιδιού είναι… να διαβαστεί. Αυτό και τίποτε άλλο. Το βιβλίο θα δώσει απλόχερα και το παιδί θα αποκτήσει. 

 

Μέλημα όλων μας είναι να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το εξωσχολικό διάβασμα τη «φιλαναγνωσία». Οι συνεργαζόμενοι φορείς, σχολεία, βιβλιοθήκες, εκδοτικοί οίκοι, γονείς, σύλλογοι πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δίνουν το καλό παράδειγμα, δημιουργώντας έτσι έμπνευση και όρεξη στα παιδιά για διάβασμα.

 

Αυτό φυσικά θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας τόσο του εξωσχολικού, όσο και του σχολικού βιβλίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αλματώδη βήματα εκσυγχρονισμού. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά βρίσκουν διαφορετικά κίνητρα για το σχολικό διάβασμα και εντελώς διαφορετικά για το εξωσχολικό. Η υποχρέωση από τη μια, ο αυθορμητισμός από την άλλη. 

 

 

Επάνω

 

.

Η αφίσα των εκδηλώσεων Πύργου

Η τιμώμενη συγγραφέας Ζωρζ Σαρή

Η αφιέρωση προς το σχολείο μας

 

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηλείας και η κα. Ζαφειροπούλου Βάσω με τους συνεργάτες της ετοίμασαν μια υπέροχη εκδήλωση για τη γιορτή του βιβλίου. Ο τίτλος της ήταν: "Οι βιβλιοφάγοι διαβάζουν, παίζουν και συναντούν τους αγαπημένους τους συγγραφείς".

Φιλοξενήθηκε στο χώρο των γραφείων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά  και νέους Ολυμπίας στην οδό Κρεσταινίτη στον Πύργο και για χορηγούς είχε τις εκδόσεις Πατάκη με εκπρόσωπό της την κ. Έλενα Πατάκη, το Νεανικό Πλάνο και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

 

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου και πρωτότυπης εικονογράφησης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας προβλήθηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή, ταυτόχρονα με Κοπεγχάγη και Αθήνα, η ταινία του Ρούμλε Χάμεριχ "Ο νεαρός Άντερσεν". Η ταινία προβλήθηκε ξανά την επόμενη ημέρα, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και ενδιαφέροντος των θεατών.

 

Η ταινία ήταν γεμάτη συμβολισμούς, εικόνες και απέδωσε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο το κλίμα της εποχής εκείνης, η οποία ήταν αρκετά σκληρή και ωμή με τα μικρά παιδιά σε αρκετές περιπτώσεις. Ο νεαρός Άντερσεν είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά προσπάθησε να σώσει την παιδικότητα, τον αυθορμητισμό και τη φαντασία του, μέσα από ένα σωρό βάσανα και κακουχίες και τελικά να μας παραδώσει αυτό το θαυμαστό πνευματικό έργο του.....

 

Ήταν ένα ραντεβού με την Ιστορία της Παιδικής Λογοτεχνίας η 2η Απριλίου 2005. Και για τους μικρούς και για τους μεγάλους. Και αυτό γιατί βρέθηκε κοντά μας μια από τις εκπροσώπους της, η Ζωρζ Σαρή, η συγγραφέας των παιδιών μας χρόνων.

Γνωρίστηκε από κοντά με τους μικρούς μαθητές και φίλους, μοιράστηκε μαζί τους αναμνήσεις, σκέψεις για το βιβλίο, εμπειρίες και υπόγραψε βιβλία της.

 

Αν προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε εδώ τα όσα ειπώθηκαν από τη Ζωρζ και τους μικρούς μαθητές, θα χρειαστούμε σίγουρα έναν μεγάλο και χοντρό τόμο βιβλίου ή ένα κατεβατό από ιστοσελίδες!!!! Επιγραμματικά μόνο:

 

Τα μικρά παιδιά, με τον υπέροχο, αυθόρμητο, φυσικό και απονήρευτο λόγο τους έκαναν ένα σωρό ερωτήσεις στη Ζωρζ και αυτή τους απάντησε με αντίστοιχο φυσικό και ανεπιτήδευτο ύφος, όπως αρμόζει σε μια καλοσυνάτη γιαγιά, μια τίμια και ειλικρινή συγγραφέα αλλά και μια μεγαλοπρεπή μορφή της λογοτεχνίας μας. Από την αρχή έθεσε σαν όρο: την αλήθεια. Και η συζήτηση κύλησε σαν δροσερό νεράκι.

 

Όλοι έχουν απορροφηθεί... Ακούγοντας με προσοχή... Αφιερώνοντας στη μικρή φίλη

 

 • Ελπίζω να με βοηθήσετε σήμερα, γιατί πάσχω από μια ανίατη αρρώστια που ονομάζεται φλυαρία, γι' αυτό να μου κάνετε εσείς ερωτήσεις.

 • Ώστε θέλετε την αλήθεια; Ε, λοιπόν δε μου είχε περάσει από το μυαλό να γίνω συγγραφέας. Εγώ ήθελα να γίνω ηθοποιός.

 • Στην έκθεση ήμουν σκράπας. Μάλιστα η φίλη μου, η Αλκή Ζέη, έπαιρνε όλο άριστα και εγώ τίποτα.

 • Το σπίτι μου ήταν γεμάτο βιβλία και αυτό βοήθησε...Ο πατέρας  μου ήταν βιβλιοφάγος και έτσι έγινα και εγώ με τον καιρό βιβλιοφάγος

 • Έχω διαβάσει ένα σωρό βιβλία, ορισμένα και δυο και και τρεις και τέσσερις φορές

 • Συγγραφέας έγινα γιατί ήθελα να πω κάποια πράγματα, να παρηγορηθώ την περίοδο της Δικτατορίας (έχετε ακούσει για έναν κύριο Παπαδόπουλο; Σήμερα βράζει σε ένα τεράστιο καζάνι με λάδι.....)  και είχα την ελπίδα να με διαβάσει έστω και ένα παιδάκι, έστω και ένα. Και σήμερα χαίρομαι τόσο που αγαπάτε και διαβάζετε τα βιβλία μου

 • Και δε με πειράζει εάν κάποιο παιδί δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο μου..... Το ζητούμενο είναι να διαβάζει γενικώς και αυτό είναι που μετράει

 • Να γίνετε και εσείς βιβλιοφάγοι....

 • Το βιβλίο "Ο κύριός μου" το έγραψα από τεράστια αγάπη για το σχολείο. Εάν άρχιζα ξανά τη ζωή μου από το μηδέν, δασκάλα θα γινόμουν.

 • Κάποτε κάποια μητέρα μου είπε πως ήταν πολύ στεναχωρημένη γιατί η κόρη της δεν τα είχε πάει και τόσο καλά στις πανελλήνιες εξετάσεις και "είχε περάσει δασκάλα". Μόλις το άκουσα αυτό της φώναξα, τη μάλωσα....

 

Επάνω

 

 

27/5/2005: Μια ανεπανάληπτη και συγκλονιστική εμπειρία, ένα μαγικό ταξίδι τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές μας στο Πλανητάριο που βρίσκεται στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Ο τίτλος της παράστασης είχε τίτλο: "Ταξίδι χωρίς τέλος". Η παράσταση συνδέει τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με τα σύγχρονα επιτεύγματα της αστροφυσικής και των διαστημικών ερευνών.

Εντυπωσιακές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της Κνωσού, της Ακρόπολης, της Ολυμπίας και των Δελφών μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πώς τέθηκαν τα θεμέλια της επιστήμης στον αρχαίο κόσμο και την εξέλιξή τους στη συνέχεια, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Επάνω