Σχολική χρονιά 2005-2006

 

Παλλήνη, 25-26-27 Νοεμβρίου 2005: Το Σχολείο μας και ιδιαίτερα μια 3μελής ομάδα μαθητών της  Ε' τάξης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα εκπαιδευτήρια "Ελληνογερμανική Αγωγή" στην Παλλήνη Αττικής, όπου βρίσκονται οι νέες τους εγκαταστάσεις, και να συμμετάσχουν σε μια όμορφη γιορτή για τις φυσικές επιστήμες.

 

Ήταν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά, επειδή η γιορτή αυτή συνέπεσε και με παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2005 ως Παγκόσμιου Έτους Φυσικής. Πριν από 100 χρόνια ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά που έζησαν στη Γη, ο Albert Einstein, δημοσίευσε τα πορίσματα των ερευνών του για τη Θεωρία της Σχετικότητας.

 

Ανάλογη πρόσκληση είχαν δεχθεί και άλλα 20 σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, των οποίων οι εργασίες είχαν προκριθεί στις καλύτερες τελικές. Σε έναν όμορφο και μεγάλο χώρο, οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους έστησαν τα περίπτερά τους και παρουσίασαν τη δουλειά, τις μελέτες, τις κατασκευές και τις πειραματικές τους διατάξεις. Παράλληλα διαφήμισαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αφού μετέφεραν μαζί τους εικόνες, μυρωδιές και ιδιαίτερες γεύσεις, όπως το Δημοτικό Σχολείο από το Μονοδένδρι Ιωαννίνων με τη φανταστική πίτα τους, φτιαγμένη με.... απλά μέσα και υλικά!!!

 

Άποψη από το περίπτερό μας Άποψη από το περίπτερό μας Στο χώρο της έκθεσης

 

Ο χώρος πλημμύρισε με χρώμα, με ζωντάνια, με παιδικό ενθουσιασμό, αλλά πάνω απ' όλα με ιδέες. Πολλές όμορφες και ενδιαφέρουσες ιδέες. Ιδέες που έχουν φυτρώσει μέσα στα εργαστήρια της μάθησης, τις σχολικές τάξεις. Σε ποιο περίπτερο να πρωτοκοιτάξει κανείς και που να πρωτοσταθεί!!! Εντύπωση μας έκανε η προθυμία και η άνεση όλων των μαθητών να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, με τρόπο που θα ζήλευε και ο καλύτερος παρουσιαστής.

 

Επάνω

 

Μαθητές και δάσκαλοι αντάλλαξαν τις ιδέες και τις απόψεις τους, δημιούργησαν φιλίες και έγιναν σίγουρα πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και γνώσεις. Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να μιλήσουν με τους συγγραφείς των βιβλίων της Ε' και Στ'  "Ερευνώ και Ανακαλύπτω".

 

Από τη σχολή τυφλών Καλλιθέας Το μοντέλο Γης-Ήλιου από τα Αρσάκεια σχολεία Η άνωση των υγρών

 

Η χαρά κορυφώθηκε στο άκουσμα ότι η εργασία του σχολείου μας κατέλαβε την πρώτη θέση και της απονεμήθηκε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο. Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι αληθινό. Τιμήθηκε για την απλότητά της και για τον πλήρη διδακτικό σχεδιασμό της. "...με απλά μέσα και υλικά". Τόσο απλά όσο ένα κυπελλάκι, λίγο χώμα, ένα μολύβι και μερικούς συνδετήρες, υλικά που κάθε παιδί μπορεί να βρει, ακόμα και μέσα στην σάκα του. Κατασκευή που μπορεί να επαναληφθεί εύκολα και με ασφάλεια σε κάθε σχολική τάξη.

 

Η ομάδα γύρισε πίσω γεμάτη χαρά, εικόνες και εμπειρίες, αλλά και "φορτωμένη" με ένα πολύ καλό αστρονομικό τηλεσκόπιο. Ήταν ένα από τα δώρα του διαγωνισμού.

 

Δουλεύοντας με θερμά ρεύματα Ένας...διαφορετικός σεισμογράφος Παρουσίαση για τη φροντίδα των δοντιών

 

  Επάνω

 

Από τη στιγμή της βράβευσης Ο Καθηγητής κ. Καλκάνης στο χώρο του περιπτέρου Με τον γνωστό σε όλα τα σχολεία, Δ. Σιμόπουλο, Πλανητάριο Αθηνών

 

 

 

 
Ένα γενικό πλάνο από την τελετή βράβευσης   Ο κ. Φανουράκης παραδίδει στους μαθητές το δώρο τους και το αναμνηστικό δίπλωμα

 

 

Επάνω

 

  • Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό και τις εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Έτος Φυσικής θα βρείτε εδώ και εδώ

 

Παρασκευάζοντας διοξείδιο του άνθρακα και δοκιμάζοντας τις ιδιότητές του Παράγοντες ανάπτυξης των φυτών Η λειτουργία των πνευμόνων

 

  Επάνω

 

Ώρα για φυσική (Ελληνογερμανική Αγωγή) Απόσταξη του τσίπουρου Ένας πρωτότυπος ανυψωτήρας

 

 
Μια εύστοχη προσομοίωση   Αποξηραντήρας

Επάνω

Camera Zizanio

26/11 έως 10/12/2005

Πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά και φέτος το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους άνοιξε τις  πύλες του στο φιλότεχνο κοινό.

Το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Camera Zizanio στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους με την προβολή της ταινίας με τίτλο: "Άνθρωπος και περιβάλλον" διάρκειας 5' 10''.

Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους, βασισμένη σε σενάριο που έφτιαξαν οι μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καράτουλα Ηλείας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Πράσινη Εβδομάδα 2005 (Green Week 2005). Το θέμα της, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, διαπραγματεύεται τη σχέση που έχει ο άνθρωπος με το φυσικό περιβάλλον και κυρίως τις αρνητικές συνέπειες από τον κακό τρόπο με τον οποίο αυτός το διαχειρίζεται. Φτάνει σε σημείο να στρέφει τη φύση πολλές φορές εναντίον του. Οι μαθητές καταγράφουν με την κάμερα τις ομορφιές του τοπικού τους περιβάλλοντος, αλλά και την ασχήμια που του έχουν προκαλέσει οι ίδιοι του οι κάτοικοι. Παράλληλα εκφράζουν την άποψή τους για το θέμα και κάνουν απλές προτάσεις, συνεισφέροντας έτσι στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Περισσότερα σχετικά με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ  εδώ
 

Επάνω

Επίσης το σχολείο μας συμμετείχε και ενεργά σε αυτή τη γιορτή του κινηματογράφου παρακολουθώντας και την ταινία του Δημήτρη Σπύρου με τίτλο "Ο ψύλλος".

  • Υπόθεση

Ο ψύλλος είναι ο τίτλος μιας χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, ο Ηλίας Σειλαϊδής. "Ψύλλος" είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μη τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Κι όπως γράφει ο ίδιος σ' ένα φύλλο της εφημερίδας του, "ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά"...

Η χαρακτηριστική μορφή και η καταπληκτική ερμηνεία του Παντελή Τριβιζά (Ψύλλος) Το σχολείο και ο δάσκαλος εκείνης της εποχής (1960) στη συνήθη τακτική του Ο Γαλαξίας, ο τρελός του χωριού, που τελικά ήταν ο πιο γνωστικός από όλους!!! (Δημήτρης Σπύρου)

  • Ερμηνείες: Παντελής Τριβιζάς (Ψύλλος), Βασίλης Κολοβός, Δήμητρα Χατούπη, Αμαλία Γκίζα, Δημήτρης Σπύρου (Γαλαξίας), Κωστούλα Τσέλου. Διάρκεια: 90', Έγχρωμο

  • Να σημειωθεί ότι η ταινία έχει διακριθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου με το πρώτο βραβείο. Επίσης κατά την περίοδο 2003-2004 διδασκόταν στα σχολεία, στο μάθημα του κινηματογράφου, στην περιοχή της Νορμανδίας στη Γαλλία.

  • Ακόμη ο "Ψύλλος" κυκλοφορεί με τη μορφή μυθιστορήματος από τις εκδόσεις Πατάκη και σήμερα βρίσκεται  στη 10η έκδοση.

Επάνω

Επειδή το θέμα είχε και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, στη συνέχεια οι μαθητές του σχολείου επισκέφτηκαν την Εφημερίδα "Πατρίς", η οποία είναι η 2η αρχαιότερη εφημερίδα της χώρας μας (πίσω από την Ακρόπολη) και η 1η εν ενεργεία. Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία της εφημερίδας, για τον τρόπο δουλειάς των δημοσιογράφων, τα θέματά τους, τις δυσκολίες που συναντούν στο επάγγελμά τους. Ακόμη είδαν από κοντά πώς εκδίδεται ένα φύλλο ή ένα ένθετο ενός περιοδικού, με την τεχνική της λιθογραφίας.
   
  Ο τυπογράφος στο χώρο εργασίας του  

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τους χώρους του φεστιβάλ στις παλιές αποθήκες του Α.Σ.Ο. και συμμετείχαν σε εργαστήρια εικαστικής δημιουργίας. Χάρηκαν με την ψυχή τους, αφού είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν μάσκες από γύψο, να ζωγραφίσουν, να κατασκευάσουν κολλάζ και να παρακολουθήσουν σεμινάριο με θέμα τον Καραγκιόζη. Οι συνάδελφοι, με τη σειρά τους, γνώρισαν νέες τεχνικές και διδακτικές προσεγγίσεις στις εικαστικές τέχνες.

Η φετινή παρέα του φεστιβάλ μας καλωσορίζει... Μάσκες από γύψο Ένας διαφορετικός βυθός

Ποδήλατο στην εξοχή Ο καραγκιόζης είχε πάλι την τιμητική του... Μια σκηνή από το έργο που παρακολούθησαν οι μαθητές και στη συνέχεια απέδωσαν με κολλάζ

Επάνω

Πάμε σινεμά;

Η φετινή αφίσα του φεστιβάλ