Σχολική χρονιά 2006-2007

 

 Ελλάδα Καθαρή-Life-SB-Med

 

  Το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life/Env με τίτλο SB-Med (Sustainable Buildings in the Mediterranean Region)-Αειφορικά σχολεία στην περιοχή της Μεσογείου. Σημαντικοί αρωγοί στην ένταξη του σχολείου μας στάθηκαν η οργάνωση "Ελλάδα Καθαρή" με  την κα. Κάρλα Μπάερ-Μανωλοπούλου και η "Ηλειακή Α.Ε." με πρωτοβουλία  του κ. Καφύρα Χαράλαμπου, Νομάρχη Ηλείας και του Δ/ντή του σχολείου μας κ. Μπίρμπα Απόστολου.

Εκτός από το σχολείο μας συμμετείχαν επίσης τα Δημοτικά Σχολεία Καβασίλων, Πελοπίου και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου.

 

 

Ομαδικές δραστηριότητες με θέμα το περιβάλλον Ανακυκλώνοντας χαρτί Ομαδική εικαστική δημιουργία των μαθητών

 

Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Life ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2006. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία κοινής θεώρησης της ιδέας και της πρακτικής του «αειφορικού κτιρίου» στην περιοχή της Μεσογείου με μεταφορά ιδεών από Βόρειες Χώρες, οι οποίες έχουν την κατάλληλα τεχνογνωσία. Για το σκοπό του προγράμματος επιλέχθηκαν τα σχολικά κτίρια ως εργαλεία με εκπαιδευτική αξία και αξία ευαισθητοποίησης. Σχετικά με τη δράση του οργανισμού "Ελλάδα Καθαρή" μπορείτε να δείτε εδώ:

 

Επάνω

 

 

 

Η νέα εξωτερική μορφή του κτιρίου Νέα παράθυρα αλουμινίου Νέοι πίνακες μαρκαδόρου

 

 
Νέος οικονομικός φωτισμός   Σύστημα εξαερισμού

 

Στα παραπάνω σχολεία έγιναν κατάλληλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει στο μέλλον οικονομία σε ενεργειακούς πόρους, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, μέσα από κατάλληλες διδακτικές παρεμβάσεις, οι μαθητές ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα οικολογίας, εναλλακτικών μορφών ενέργειας  και είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες, κατανοώντας έτσι τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας για το μέλλον. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η παγκόσμια κατάσταση του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

  Επάνω

 

Από τη θεατρική παράσταση στο 5ο Δημοτικό Σχ.Πύργου Στιγμιότυπο από την παράσταση: " Όλοι μαζί να ανακυκλώσουμε τη Γη". Από τη διεθνή συνάντηση μαθητών του Νομού μας με μαθητές από τη Γερμανία, στα πλαίσια του προγράμματος "Αειφορικά Σχολεία" στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Ηλείας.

 

 

  Επάνω

 

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός "Ερευνώ και Ανακαλύπτω".

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το σχολείο μας είχε την τιμή και την χαρά να συμμετέχει στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για το Δημοτικό Σχολείο που διοργάνωσαν η Ελληνογερμανική Αγωγή και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών από 26-27 Γενάρη 2007 στην Παλλήνη.

 

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο νέο κλειστό γυμναστήριο των εγκαταστάσεων των εκπαιδευτηρίων. Το σχολείο μας βρέθηκε ανάμεσα στα 15 που κλήθηκαν να διακοσμήσουν ειδικό περίπτερο προκειμένου να παρουσιάσουν την εργασία τους, η οποία συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις 20 καλύτερες τελικές (κάποια σχολεία είχαν διπλή συμμετοχή).

Η φετινή ανταπόκριση στο διαγωνισμό ξεπέρασε τις 100 υποψηφιότητες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το θέμα της εργασίας μας είχε τίτλο: "Με...κινηματογραφική ματιά" και είχε να κάνει με τη γέννηση και εξέλιξη του κινηματογράφου. Η βασική μας κατασκευή (Ζωοτρόπιο) αποτελούμενη από ένα πλαστικό κυπελλάκι, ένα μολύβι και λίγο μαύρο χαρτόνι προσπάθησε να αποδείξει το πώς λειτουργεί η όρασή μας στην γρήγορη προβολή διαδοχικών εικόνων.

 

Επίσης περίπτερα οργάνωσαν τα Ε.Κ.Φ.Ε. Χίου και Ροδόπης. Ακόμη στο χώρο της έκθεσης λειτούργησε και διαδραστική έκθεση (Ecsite) στα πλαίσια παράλληλου διεθνούς συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, που επίσης διοργάνωσε η Ελληνογερμανική Αγωγή.

 

Ο χώρος κατακλύστηκε από χρώμα, φως, κέφι, πρωτότυπες ιδέες για κατασκευές και πειράματα.

Περισσότερα σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

 

 

  Επάνω

 

Η εργασία μας απέσπασε αρκετά κολακευτικά σχόλια, καθώς το περίπτερό μας ήταν πολύ καλά οργανωμένο και η παρουσίαση από τους μαθητές ήταν κατά γενική ομολογία από τις πληρέστερες. Η επιτροπή του διαγωνισμού, για φέτος, είχε τονίσει σε επιστολή της προς τις τελικές εργασίες να προσεχθεί ιδιαίτερα η παρουσίαση και εμφάνιση της κάθε συμμετοχής.

 

Το περίπτερο, λοιπόν, με τον κινηματογράφο συγκίνησε τους θεατές του καθώς ο ήχος, το χρώμα και η εικόνα έκαναν τον επισκέπτη να σταθεί λίγο παραπάνω για να παίξει, να περιεργαστεί  τις κατασκευές μας και κυρίως να διασκεδάσει,  παρακολουθώντας μια μικρή ταινία με τον αγνό και αστείο ήρωα του βωβού κινηματογράφου, Τσάρλι Τσάπλιν.

 

Ευχαριστούμε την Ελληνογερμανική Αγωγή για την υποδειγματική φιλοξενία της, αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους, μαθητές και επισκέπτες για το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξαν για τη δουλειά μας.

 

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση.

Σχολή Χατζήβεη Δ.Σχ. Πεύκων Θεσ/νίκης Δ.Σχ. Αφάντου, Ρόδος, 2ο Βραβείο
κα. Στέλλα Βοσνιάδου 1ο Δ.Σχ.Μυκόνου Δ.Σχ.Κάμπου Μεσσηνίας
Δ.Σχ. Καράτουλα Μαγούλας Ηλείας Δ.Σχ. Καράτουλα Μαγούλας Ηλείας Δ.Σχ. Καράτουλα Μαγούλας Ηλείας
Τσάρλι Τσάπλιν... Κλακέτα......πάμε!!!! 21ο Δ.Σχ.Ιωαννίνων, 1ο Βραβείο
Ε.Κ.Φ.Ε. Ροδόπης 1ο Δ.Σχ. Έδεσσας. Σίγουρα άξιζε κάτι παραπάνω Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας, Ειδικό βραβείο
Κριτές επί τω έργω...Τώρα τι βαθμό να σας βάλουμε; Α.Καραμπαρμπούνης, Χρ.Γκοτζαρίδης, Ν.Ουζούνογλου προσέχουν και αξιολογούν Β.Κουλαϊδής στην απονομή
1ο Βραβείο 2ο Βραβείο Ειδικό Βραβείο σε μια συγκινητική απονομή
Οι μικροί περιπτεράδες Η φετινή αποστολή Έχετε ξαναδεί εκκρεμές του Φουκώ;
Ε.Κ.Φ.Ε. Χίου Διαδραστική έκθεση (Ecsite) Το περίπτερό μας, όπως το θυμάται ο Παναγιώτης
Λήξη της τελετής απονομών 3ο Βραβείο 3ο Βραβείο
Ελληνογερμανική Αγωγή, 3ο Βραβείο Δ.Σχ. Καράτουλα Μαγούλας Ηλείας Δ.Σχ. Κολλεγίου Ψυχικού Λάτσειο
 
Ροδίων Παιδεία Όμορφες παρουσίες στα περίπτερα!!!  

 

 

Επάνω

 

 

 

Ένας συγγραφέας στο σχολείο μας

 

Ένας δημοφιλής και αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών, ο Φίλιππος Μανδηλαράς, επισκέφτηκε το σχολείο μας την Παρασκευή 9/2/2007, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Δασκάλων.

Οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας εντόπισαν βιβλία του στη σχολική-δανειστική βιβλιοθήκη "Νίκος Λέγας", τα οποία και διάβασαν. Επιπλέον ο Δ/ντής του σχολείου κ. Μπίρμπας Αποστόλης φρόντισε να αγοράσει και μερικά άλλα βιβλία του συγγραφέα και να τα μοιράσει στους ενδιαφερόμενους μαθητές, έτσι ώστε όλοι  να έχουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη για το έργο και τις ιδέες του συγγραφέα.

 

 

Κατά την επίσκεψή του, ο συγγραφέας γνωρίστηκε με τα παιδιά, τα οποία τον υποδέχτηκαν θερμά. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα βιβλία του και μάλιστα οι μαθητές από μεγαλύτερες τάξεις ρώτησαν και έλυσαν αρκετές απορίες τους σχετικά με τον τρόπο που γράφει τις ιστορίες του, τις αιτίες που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Ορισμένα παιδιά ρώτησαν σχετικά με το βιβλίο του "Ο μεγάλος ίσκιος και οι τσιγγάνοι".

 

Ο Φίλιππος δε μίλησε μόνο, αλλά έπαιξε με τα παιδιά και διασκέδασαν πολύ. Δραματοποίησαν μερικές από τις ιστορίες που είχαν διαβάσει οι μικροί μαθητές. Τους μεγαλύτερους μαθητές της Δ', Ε' και Στ' τάξης τους περίμενε μια έκπληξη: Έκαναν δραματοποίηση ένα θέμα από το πρόγραμμα "Ασφαλώς κυκλοφορώ" που αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή. Έτσι είδαν στην πράξη και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε στους δρόμους και να εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες κυκλοφορίας.

 

 

 

Επάνω

 

Βιβλία του συγγραφέα που μπορείτε να διαβάσετε:

 

Ο Διόνυσος και η Περπερούνα
Αθήνα, Φυτράκης, 2001
Ένας καλικάντζαρος στην παρέα μας!
Αθήνα, Φυτράκης, 2000

Ο μεγάλος ίσκιος και οι Τσιγγάνοι.

Αθήνα, Πατάκης, 1999

Το μυστικό της χαμένης άνοιξης.

Αθήνα, Φυτράκης, 2001

Πιάστε τους!

Αθήνα, Πατάκης, 2003

Πέτρος και Λυδία
Αθήνα, Παπαδόπουλος, 2003 (4 τ.)

 

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με την κοπή πίτας για το καλό του χρόνου. Το φλουρί αντιστοιχούσε σε 3 βιβλία, αφού 3 ήταν και οι πίτες, 1 για κάθε δύο τάξεις. Ο εφημέριος πατήρ Αθανάσιος ευλόγησε την κοπή και ευχήθηκε καλή πρόοδο, ομόνοια και αγάπη. Ευχαριστούμε το σύλλογο γονέων και τη σχολική επιτροπή του Δημ.Σχ. και Νηπιαγωγείου Καράτουλα-Μαγούλας για την ευγενική προσφορά τους.

 

Επάνω

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας "Ασφαλώς Κυκλοφορώ"

14 Ιουνίου 2007