. 

 

Σχολική χρονιά 2007-2008

 

 .

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης.

 

Γιατί ξυπνάμε κάθε μέρα τόσο πρωί για να πάμε στη δουλειά μας;

Έχετε ποτέ σας σκεφτεί σε τι μας χρησιμεύουν τα χρήματα;

Γιατί τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη; Ή μήπως δε τα χρειαζόμαστε και καθόλου; 

Σε όλο τον κόσμο, η 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στην αποταμίευση, ημέρα που έρχεται να μας θυμίσει έναν από τους λόγους για τους οποίους εργαζόμαστε και χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας. Σήμερα ίσως έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να σκεφτούμε και να καταλάβουμε ποια είναι η πραγματική σχέση του ανθρώπου με τα χρήματα ή ποια θα έπρεπε να είναι;

Τι σημαίνει η λέξη αποταμίευση;

Γιατί κάνουμε αποταμίευση; 

Αποταμίευση σημαίνει το να βάζω ή να προσπαθώ να βάζω στην άκρη κάποια χρήματα που θα μου χρησιμεύσουν στο μέλλον όταν θα τα χρειαστώ. Με άλλα λόγια τα αποθηκεύω για να τα αξιοποιήσω αργότερα όταν παρουσιαστεί κάποια ανάγκη.

 

Επάνω

 

Ο Δ/ντής του Ταχ. Ταμιευτηρίου (κέντρο) στη μικρή εκδήλωση Οι άνθρωποι του Ταχ. Ταμιευτηρίου μοιράζουν κουμπαράδες στους μαθητές Με χαμόγελα και υποσχόμενοι ότι θα κάνουν αποταμίευση

 

 Επάνω

 

Πόσες και πόσες παροιμίες δεν υπάρχουν για να μας περιγράψουν την αποταμίευση!!!

«φύλαξέ με σήμερα για να με έχεις αύριο» ή "Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι"

«μάζευε και ας είναι ρώγες». 

Αλλά και η ιστορία με τον τζίτζικα και το μερμήγκι πόσα ωραία πράγματα θέλει να μας πει…

Προσοχή όμως!!! Η αποταμίευση είναι τόσο ευαίσθητη που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, μιζέρια, φιλαργυρία και κακομοιριά. Για να θυμηθούμε την παραβολή του πλούσιου άρχοντα… Το πάθος του για τα χρήματα τον έκανε να ξεχάσει τους γύρω του. Δε νοιαζόταν για τίποτε άλλο, λες και δεν υπάρχουν άλλα όμορφα πράγματα στον κόσμο μας, εκτός από τα χρήματα. Που είναι η αγάπη, η κατανόηση, η ανθρωπιά.

Στο χέρι μας είναι λοιπόν να έχουμε μια σωστή σχέση με το χρήμα και τη σωστή αποταμίευση και από ματαιόδοξοι άνθρωποι να αλλάξουμε και να απελευθερωθούμε από το άγχος μόνο για υλικά αγαθά και την υπέρ-κατανάλωση. 

’λλωστε, ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται αλλού. Στην καρδιά, στην ψυχή, το μυαλό και κυρίως την αγάπη και την ανθρωπιά.

Επάνω

 

 

 

 

 

10ο

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 2007

για
Παιδιά και για Νέους

 

 

Επάνω

 

 

 

Συνάντηση με τον Μάνο Κοντολέων

Έναν από τους πιο αγαπημένους τους συγγραφείς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας και Καράτουλα.

Πιο συγκεκριμένα η Βιβλιοθήκη "Καίτη Λασκαρίδου" πραγματοποίησε, ύστερα από συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τους Διευθυντές των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς των σχολείων, επισκέψεις στις  περιοχές των νομών, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας και παρουσίασε τα Εκπαιδευτικά της Προγράμματα. Ύστερα από τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, που έπληξαν τις παραπάνω περιοχές, πρόθεση της Ομάδας Εργασίας της Βιβλιοθήκης είναι να δώσει χαρά και την ευκαιρία συμμετοχής στα παιδιά αυτών των περιοχών, με τα εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Το καλωσόρισμα Η ώρα της δημιουργίας
 
 Επάνω
Η υλοποίηση του προγράμματος της Βιβλιοθήκης άρχισε από το Νομό Ηλείας και πιο συγκεκριμένα: 

16, 17, 18 Ιανουαρίου 2008 14μελής Ομάδα των Συνεργατών και Εισηγητών των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης βρέθηκε στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών Αρχαίας Ολυμπίας, Καράτουλα, Λάλα, Λαμπείας, Πανόπουλου, Ν. Πέρσαινας, Κούμανη, Πελοπίου και Πλατάνου, όπου  παρακολουθήσαν τα Προγράμματα συνολικά 500 παιδιά.

Η χαρά, ο ενθουσιασμός και η περιέργεια μικρών και μεγάλων ήταν μεγάλη, αφού δε συναντάς ένα γνωστό συγγραφέα και κάθε μέρα.

Αφού έγινε η γνωριμία, ακολούθησε μια πολύ όμορφη δραστηριότητα δημιουργικής γραφής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αφεθούν στο ταλέντο και τη φαντασία του Μάνου, να ανοίξουν το μυαλό και την ψυχή τους και να εκφραστούν για πράγματα και πέρα από το σχολείο. Η γλυκύτατη μορφή του και ο ήρεμος τόνος της φωνής μάς γοήτευσε όλους.

Η επικοινωνία Με μια μικρή θαυμάστρια!!!

Επάνω

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Δ.Ε.Π.  σε συνεργασία ΅ε τη ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθ΅ιας Εκπαίδευσης του Νο΅ού Ηλείας, το 4ο Γραφείο Π.Ε. Ν. Ηλείας και το ∆ημ. Σχολείο Καράτουλας Ηλείας διοργάνωσαν ημερίδα για το περιεχό΅ενο και τις προοπτικές της Εκπαιδευτικής Πύλης, τη ∆ευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008, στο Πνευ΅ατικό Κέντρο του Λάτσειου  Δη΅οτικού Μεγάρου, Κεντρική Πλατεία του Πύργου Ηλείας.

Πρόγραμμα της Ημερίδας

Οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Λούβρη Αρ., προϊστάμενο της πύλης και την κα. Φρέντζου Μ. για τα τις τελευταίες εξελίξεις της υπηρεσίας. Μάλιστα είδαν για πρώτη φορά τη νέα πλατφόρμα η οποία πρόκειται να ανέβει σε λίγο καιρό.

Κατόπιν η κα. Κομνηνού Ι. παρουσίασε πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες και προσεγγίσεις στα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Γλώσσας. Πράγματι οι ιδέες που μπορεί να πάρει ο κάθε εκπαιδευτικός για το μάθημά του είναι πάρα πολλές και απαραίτητες.

Μετά και την εισήγηση του κ. Παπανδρέου σχετικά τη χρήση των ΤΠΕ στη σχολική πράξη, ακολούθησε συζήτηση πάνω σε θέματα καθημερινής πρακτικής, εκφράστηκαν απορίες και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τί ζητά και τί μπορεί να πάρει ο συνάδελφος της Α/θμιας από την εκπαιδευτική πύλη του ΥΠΕΠΘ.

Επάνω

 

Ενημέρωση…πρόληψης

Για τη στοματική υγιεινή αλλά και για την

προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές

 

Μάθημα στοματικής υγιεινής έκαναν το πρωί 17/4/2008 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καράτουλα -Μαγούλας με την επίσκεψη εκπροσώπων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας ενώ προχθές είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, σχετικά με την προστασία των δασών, ενόψει μάλιστα και του θέρους.

 

Η επίσκεψη του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου

Πύργου Κώστα Σπίνου και των οδοντιάτρων Αιμιλίας Κοτσιλίμπα και Παρασκευής Μιχοπούλου, εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος σε σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ολόκληρου του Νομού Ηλείας, για τις νόσους του στόματος και τους τρόπους αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται, αλλά κυρίως για την πρόληψη και τη στοματική φροντίδα. Μάλιστα, μοίρασαν στα παιδιά οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, αφού πρώτα τους έδειξαν και τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.

 

Την εκδήλωση ενημέρωσης παρακολούθησαν επίσης ο Διευθυντής Αποστ. Μπίρμπας, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και γονείς μαθητών ενώ το παρών έδωσε και η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευγενία Ηλιοπούλου.

 

 

Οι οδοντίατροι ενημερώνουν τους μικρούς μαθητές Από τη θεωρία.... στην πράξη!!!

 

 

 

 

Εξάλλου, το πρωί της Τετάρτης 9/4/2008, το σχολείο επισκέφθηκαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Πύραρχος Θεόδωρος Κοτσώνης και ο Υποπύραρχος Νίκος Σμαρνάκης, οι οποίοι μίλησαν στους μαθητές για τις φωτιές, για τις αιτίες που μπορούν να τις προκαλέσουν, για τους τρόπους αντιμετώπισης τους και κυρίως για την πρόληψή τους, με τη συμβολή και των πολιτών μέσα από τη φροντίδα και την αγάπη που μπορούν να δείξουν για το δάσος και το περιβάλλον γενικότερα.

 
   
  Η Π.Υ. στο ρόλο της ενημέρωσης-πρόληψης.  

Επάνω

 

Πανελλήνια διάκριση για το σχολείο μας.

Στα πλαίσια του «1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνέδριου Ημαθίας» (9-11 Μαΐου 2008) πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός σχολικών ιστοσελίδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε με τη βράβευση σχολικών δικτυακών τόπων Δημοτικών Σχολείων στο 4ο Συνέδριο για τις ΤΠΕ-Ε της Σύρου (4-6 Μαΐου 2007). Περισσότερα εδώ http://naousa08.ekped.gr/?page_id=77

Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς σε επαφή με το εκπαιδευτικό λογισμικό, το διαδίκτυο και τη χρήση τους στις αίθουσες διδασκαλίας και τα σχολικά εργαστήρια. Επιπλέον, να γνωστοποιήσει τις εξελίξεις και τις τάσεις στην παιδαγωγική αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού στην εκπαίδευση. Η αξιοποίηση της αξιόλογης προσφοράς του ΠΣΔ από τα σχολεία επαφίεται στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όποτε έχουμε κάποιο αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με το μεράκι ενός εκπαιδευτικού.

Ένας άλλος σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ηθική και υλική επιβράβευση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών δημιουργών που διατηρούν δικτυακούς τόπους υψηλού επιπέδου.

Απονομή από τον κ. Δοδοντσή Μιλτιάδη Ένα παλιό αστείο σχόλιο από το θείο Λάμπη. Σκίτσο του συναδέλφου Λουή-Χάρη Ραμαροσόν.

Επάνω

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

1. 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΥΟΣΜΟΥ 92%
2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΠΥΡΓΟΥ 83,77%
3. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ 83,70%
4. 6ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 79%
5. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 79%
6. 60ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΤΡΩΝ 77%

Το έπαθλο για τη 2η θέση που καταλάβαμε ήταν ένα αντίγραφο του χρυσού στεφανιού βελανιδιάς από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Επίσης μια φωτογραφική μηχανή, λευκώματα με αφιέρωμα στο νομό Ημαθίας και τη Νάουσα για τη βιβλιοθήκη μας, καθώς και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και λογισμικό για το εργαστήριό μας. Επίσης τα γεγονότα συμπίπτουν και με την ανακαίνιση του εργαστηρίου Η/Υ του σχολείου μας, η οποία έγινε με δαπάνες του σχολείου, αλλά και εκμεταλλευόμενοι το χρηματικό έπαθλο της βράβευσης των Βρυξελλών. Βλ. σύνδεσμο σχολείο.

Με τον συνάδελφο και ψυχή της εκδήλωσης, Γιάννη Σαλονικίδη Η είσοδος του Τάφου του Βασιλιά Φιλίππου Β' Η αχτύπητη ομάδα οργάνωσης του συνεδρίου

Ευχαριστούμε πολύ την επιτροπή διαγωνισμού για την τιμή που μας έκανε να επαινέσει την προσπάθεια του σχολείου μας. Πολύ περισσότερο για την ευκαιρία που μας έδωσε να πραγματοποιήσουμε ένα μικρό ταξίδι μέσα στα σύνορα της χώρας μας και κυρίως να επισκεφτούμε τη Βεργίνα και τους Βασιλικούς τάφους του Βασιλιά Φιλίππου Β'. Η περιήγηση θα μας μείνει αξέχαστη και οι εικόνες σίγουρα είναι εγκατεστημένες για πάντα μέσα "στον σκληρό μας δίσκο".

 Επάνω

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου-Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.

Νέα αποκτήματα 1992-2007 από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

Την Τρίτη, 13/5/2008 το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου που στεγάζεται στην ανακαινισμένη αγορά του Chiller. Εδώ έκανε έναν μικρό περίπατο στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Η έκθεση, με αντιπροσωπευτικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών, παρακολουθεί όλη την εξέλιξη της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης από το 19° αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, όπου θα στεγαστεί σύντομα το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, παρουσιάστηκαν περίπου 100 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

 

 

Στην 1η  ενότητα παρουσιάζονται έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας διάφορες εκδοχές, κυρίως της αφαίρεσης και των νέων διατυπώσεων, με έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά και ανάγλυφα. Εκτίθενται σημαντικά έργα των Βακαλό, Μαλτέζου, Παύλου, Τσίγκου, Μυταρά, Λογοθέτη, Αδαμάκου, Μ. Κατζουράκη, Μπουτέα, Μολφέση, Περδικίδη, Δεκουλάκου, Σκούρτη, 4 έργα του Νικολάου, καθώς και ένα εκτενές αφιέρωμα, ανα­δρομικού χαρακτήρα, με 35 έργα της τελευταίας μεγάλης δωρεάς του Πύργιου καλλιτέχνη Δανιήλ.

 

 Επάνω

 

Στη 2η ενότητα παρουσιάζονται έργα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Στο χώρο αυτό έχουμε αντιπροσωπευτικά έργα των Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Ιακωβίδη, Μαθιόπουλου, Ξυδιά, Γεραλή, Πανταζή, Λασκαρίδου αλλά και των Γαλάνη, Κόντογλου, Παρθένη, Ρέγκου,     Φλωρά-Καραβία, Μιρσίνης Σαντοριναίου, Σικελιώτη, Μαυροϊδή κ.α.

 

Στην 3η ενότητα αναπτύσσονται διαφορετικές εκδοχές της παραστατικής ζωγραφικής με καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, όπως των Μπότσογλου, Κοκκινίδη, Τέτση, Χριστάκη, Μυταρά, Φασιανού, Θεοχαράκη, Σκουλακη αλλά και των Ρόρρη, Σπηλιόπουλου, Φιλοπούλου, Βέργη, Μπήτσικα, Μαδένη, Σαχίνη, Στεφανάκη, Ζαχαριουδάκη κ.α.

 

Την έκθεση επιμελήθηκε η Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Λίνα Τσίκουτα. 

 

 

« Η διοργάνωση της έκθεσης και η παρουσία της Εθνικής Πινακοθήκης έχει στόχο όχι μόνο την στήριξη και την τόνωση του ηθικού των ανθρώπων του τόπου μας, με την ανάδειξη του πολιτισμού ως στοιχείου της ζωής που συνεχίζεται παρά την καταστροφή, αλλά και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων ευρύτερων περιοχών, για την αφύπνιση των συνειδήσεων και την επαγρύπνηση για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον. Η έκθεση δεν αποτελεί απλά ένα σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο της ελληνικής περιφέρειας.

Είναι φόρος τιμής και ευθύνης για ό,τι έφυγε και ταυτόχρονα συνυπογραφή της απόφασης να μην ξεχάσουμε. Για να μην ξαναγίνει ποτέ και πουθενά αυτό που έγινε στον τόπο μας.

Στον Πύργο, στην Ηλεία η ζωή συνεχίζεται. Η άνοιξη θα εξακολουθήσει να επανέρχεται

κι εμείς θα επιστρέφουμε πάντα από τον Πύργο, όπως θα έλεγε κι ο ποιητής μας.» 

 

Μάκης Παρασκευόπουλος, Δήμαρχος Πύργου.

 

Πηγή: Φυλλάδιο έκθεσης.

Επάνω

 

ΔΑΣΟS

Δεν Αδιαφορούμε Συμμετέχουμε Όλοι SOS

12 Ιουνίου 2008