.

 

 

Περιεχόμενα

    Ιστορία    Γεωγραφία    Διοίκηση    Οικονομία

    Ιστορία

Ο Δήμος Ωλένης με έδρα το Δ.Δ. Καράτουλα δανείστηκε το όνομα του από το σημερινό χωριό Ώλενα.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές κοντά στη σημερινή έδρα του Δήμου και στο χωριό Ώλενα βρισκόταν η Μεσαιωνική πόλη Ώλενα. Σ' ένα βουνό με 300 περίπου μ. υψόμετρο δηλ. στο νοτιότερο και ψηλότερο σημείο του οροπεδίου, σώζονται τα ερείπια του ναού της Επισκοπής που άνηκαν στο Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Στα χρόνια του Μεσαίωνα αυτός ήταν μεγάλος και αξιόλογος γιατί ήταν ο μητροπολιτικός ναός της.

Είναι εμφανή τα ίχνη της βυζαντινής τεχνοτροπίας καθώς και οι επισκευές της φραγκικής περιόδου. Σώζεται το μεσαίο διαμέρισμα του.

Κάτω από το Άγιο Βήμα ανασκάφτηκαν τάφοι που προφανώς άνηκαν σε Αρχιερείς.

Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας η Ώλενα ήταν σε πληθυσμό η δεύτερη πόλη στην περιοχή μας μετά την Ανδραβίδα και προϋπήρξε της επιδρομής των Λατίνων. Δεν φαίνεται όμως να υπήρχε στην αρχαιότητα.

Η πόλη Ώλενος που βρισκόταν στην Κ. Αχαία δεν έχει καμιά σχέση με τη μεσαιωνική Ώλενα που βρίσκεται στην περιοχή του Πύργου.

Η Ώλενα από τον ένατο αιώνα χρημάτισε ως έδρα του επισκόπου της ΄Ηλιδας.

Στον πρώτο χρόνο της Φραγκοκρατίας με απόφαση του πρίγκιπα Γοδοφρείδου Α' η έδρα της επισκοπής αυτής μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Ανδραβίδα.

Μετά την κατάλυση της Φραγκοκρατίας που κράτησε για την Ηλεία 223 χρόνια, η Ώλενα ξαναβρήκε την παλιά της αίγλη, αφού ξανάγινε έδρα του ορθοδόξου επισκόπου σ' όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Τελευταίος δε επίσκοπος στην ιστορία της Επισκοπής Ωλένης υπήρξε ο Φιλάρετος (1802-1821) ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση από όλους τους επισκόπους στην τοπική παράδοση.

Με τον μαρτυρικό του θάνατο το Σεπτέμβριο του 1821 από τους Τούρκους στις φυλακές της Τριπόλεως, τελείωσε και η μακραίωνη πορεία της ιστορικής Επισκοπής Ωλένης.

Έδρα της Επισκοπής από το 1800 είναι πιθανόν ο Πύργος. Αλλά ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να λέγεται Μητρόπολις Ηλείας και Ωλένης τιμώντας έτσι την πρώτη επίσημη επισκοπική έδρα της περιοχής μας, γιατί δεν γνωρίζουμε αν παλαιότερα υπήρξε κάποια άλλη.

Επάνω

Γεωγραφία

Ο Δήμος Ωλένης δημιουργήθηκε με το Ν 2539/97 "Καποδίστρια" από την συνένωση 16 κοινοτήτων και συγκεκριμένα των ακολούθων:

Καράτουλα, που αποτελεί την έδρα του Δήμου,


Λαντζόι, Λάνθι, Αρβανίτη, Χαριά, Μαγούλα, Ωλένη, Σόπι, Χειμαδιό, Αγ.Άννα, Γούμερο, Καρυά, Κλινδιά, Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Πεύκη.


Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 9.045 κατοίκους και καλύπτει έκταση 152.231 στρ.
Υπολογίζεται κατ' εκτίμηση ότι οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα είναι 8.000 κατά την χειμερινή περίοδο και 9.500 κατά τη καλοκαιρινή.
Ο Δήμος Ωλένης είναι ένας αγροτικός Δήμος που περιλαμβάνει ορεινές, ημιορεινές και πεδινές εκτάσεις, με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας ενώ βρίσκεται περίπου στο κεντρικό μέρος του Νομού Ηλείας.

Επάνω

Διοίκηση

Από άποψη υποδομών εκπαίδευσης στο Δ. Ωλένης λειτουργούν: 8 Νηπιαγωγεία, 14 Δημοτικά σχολεία, 2 Γυμνάσια και 1 Λύκειο.

Από άποψη υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στο Δήμο υπάρχου: 3 Αγροτικά Ιατρεία, Υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού, 3 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 4 βιβλιοθήκες και 5 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Άλλες δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια του Δήμου είναι 1 ΕΛΤΑ, 1 Συμβολαιογραφείο, 1 Υποθηκοφυλακείο, 1 Ειρηνοδικείο και 2 Αστυνομικοί Σταθμοί.

Επάνω
 

Οικονομία

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός του Δήμου υπολογίζεται στους 3.128 κατοίκους εκ των οποίων οι 2.905 κατ. είναι απασχολούμενοι και οι 223 κατ. είναι άνεργοι.

Απ' τους εργαζόμενους οι 1.434 κατ. απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα με κύρια παραγόμενα αγροτικά προϊόντα τα κτηνοτροφικά, τη σταφίδα, το λάδι και τα κηπευτικά.

Στον δευτερογενή τομέα απασχολούνται περίπου 726 κατ. από τους οποίους 60 περίπου σε Μονάδες Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων που είναι εγκατεστημένες στα όρια του Δήμου και ανέρχονται σε 15 τον αριθμό.

Στον τριτογενή τομέα απασχολούνται περίπου 745 κάτοικοι.

Την τελευταία τριετία και στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου και άλλων χρηματοδοτικών μέσων πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου 956.713

Επάνω