ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Για αρκετούς ανθρώπους, η επίσκεψη σε ένα μουσείο "καταναλώνει" ίσως ένα πολύ μικρό μέρος της βόλτας τους.Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων, όχι απαραίτητα εξειδικευμένων, όπου η επίσκεψη σε έναν μουσειακό χώρο είναι μια εκδήλωση πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή, καθώς αποτελεί τον κύριο άξονα του προγράμματός τους.

 

 

Ειδικά για τα σχολεία και τους μαθητές, το μουσείο θα πρέπει να θεωρείται ο κατεξοχήν χώρος μάθησης και μάλιστα βιωματικής, αφού εδώ προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία να δουλέψουν μαζί  η θεωρία με την πράξη και τη φαντασία. Τα εκθέματα, σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο υλικοτεχνικό εξοπλισμό του μουσείου (πίνακες, έντυπο υλικό, προπλάσματα, απεικονίσεις, μακέτες), αποτελούν άριστο εποπτικό εργαλείο στη διάθεση του εκπαιδευτικού και των μαθητών.

 

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να περάσει το μήνυμα στους μαθητές ότι μια εκπαιδευτική εκδρομή δεν περιλαμβάνει μόνο το στοιχείο της διασκέδασης, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί και με τη δημιουργική μάθηση. Η μοναδική αυτή ευκαιρία καλό θα ήταν να μη πηγαίνει χαμένη, ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη χιλιομετρική και χρονική απόσταση.

 

Όμως για ποιους λόγους αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την παρουσίαση του Μουσείου Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων;   

  • Το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί στολίδι για την Ολυμπία και για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας. Από την πρώτη στιγμή που παραδόθηκε στο κοινό, κέρδισε την αγάπη του κόσμου.

  • Στο χώρο του διαδικτύου δεν υπήρχε κάποια αναλυτική παρουσίαση των εκθεμάτων και άλλων πληροφοριών σχετικών με τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού το μουσείο παραδόθηκε στο κοινό σχετικά πρόσφατα.

  • Η παιδαγωγική και διδακτική αξιοποίηση ενός τέτοιου χώρου. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι αρκετά προσιτό στους μαθητές, καθώς τα θέματά του είναι ελκυστικά και ενδιαφέροντα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην επικαιρότητα και μετά τους αγώνες του 2004. 

Η παρούσα ψηφιακή παρουσίαση σε καμία περίπτωση δε φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη μοναδική και αυθεντική ατμόσφαιρα του μουσείου. Το σπάνιο τοπίο, η μυρωδιά του πεύκου και το ταξίδι στον "Κάλλιστο των Ελλήνων τόπο" είναι εμπειρίες που δύσκολα απεικονίζονται. Βιώνονται μόνο.

 

 

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση στο "εικονικό μας μουσείο" !!!