Αρχική

 

To.....στο εργαστήριο του σχολείου μας!!!

      Καράτουλα, 15/2/2013

   Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τί σημαίνει η λέξη Ubuntu;

   Το Ubuntu είναι ένα ανοικτού κώδικα, ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Το όνομά του προέρχεται από την έννοια ubuntu των Ζουλού και Κόσα (Xhosa), που σημαίνει “Είμαι ό,τι είμαι λόγω όσων όλοι είμαστε” (http://el.wikipedia.org/wiki/Ubuntu).

   Ειδικότερα, η εφαρμογή στο εργαστήριο του σχεδίου LTSP 12.04 (Linux Terminal Server Project) έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως:

  1. Μειωμένο κόστος λειτουργίας του εργαστηρίου, αφού δε χρειάζεται να αγοραστούν νέοι Η/Υ τη στιγμή που οι παλιοί (clients) μπορούν ακόμη να συνεισφέρουν τους πόρους τους, αποκτώντας ξανά ζωή!!! Ελάχιστα πράγματα χρειάζεται να αγοραστούν, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

  2. Δεν υπάρχουν τέλη αδειοδότησης. Πρόκειται για δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό, προϊόν δωρεάν και κυρίως εθελοντικής προσφοράς, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

  3. Απαιτείται λιγότερη συντήρηση.

  4. Μεγαλύτερη ασφάλεια. Το μοντέλο LTSP καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τα συστήματά σας να είναι θύμα των ιών και spyware.

  5. Κοινότητα βοήθειας, μέσα από forum ανάπτυξης, wikis αλληλοβοήθειας και τεχνικής υποστήριξης που τροφοδοτούνται από την αφιλοκερδή και εθελοντική συμμετοχή (http://www.ltsp.org/benefits) .

   Έτσι, ύστερα από δύο ενημερωτικά σεμινάρια σε Πάτρα και Πύργο, ο συνάδελφος κ. Παπανδρέου Χρήστος, σε συνεργασία με την ομάδα της Υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ στην Πάτρα, αλλά και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ στα Ιωάννινα (με remote access) οργάνωσε ξανά το εργαστήριο Η/Υ του σχολείου σύμφωνα με το παραπάνω πρότυπο, κάνοντας το σχολείο μας το πρώτο Δημοτικό, μέχρι στιγμής, στο Νομό Ηλείας και το τέταρτο συνολικά που διαθέτει αυτή την ευκολία.

   Ελπίζουμε πως οι μαθητές μας και οι συνάδελφοι του σχολείου θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την ταχύτητα, την ευκολία αλλά κυρίως από την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την πληθώρα λογισμικών για όλα τα μαθήματά τους, καθιστώντας τη μάθηση διερευνητική, ευχάριστη και πιο ενδιαφέρουσα.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως που εφαρμόζουν το Ubuntu στη σχολική πράξη.

   Περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:

Τεχνική Στήριξη: http://ts.sch.gr/

Τεχνική Υποστήριξη Σχολείων: http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP

Η επίσημη σελίδα του project LTSP: http://www.ltsp.org/

Τα σχολεία μας στον χάρτη του LTSP: http://www.ltsp.org/stories/widget-map/?location=Greece

και τέλος, η συμμετοχή μας με όλες τις λεπτομέρειες!!!!

 http://www.ltsp.org/stories/viewstory/?story_id=300&secret=b30e6d

Αρχική