Προς σχολείο

Μια ακόμη διάκριση για το σχολείο μας επεφύλαξε το τέλος του 2007. Μιας χρονιάς που από το αποτέλεσμα κρίνεται επιτυχής και αποδοτική. Η διάκριση αυτή απλά έρχεται να επιβεβαιώσει την καλή δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο αυτό από όλους τους δασκάλους και δασκάλες του σχολείου μας.

Συγκεκριμένα η εργασία του συναδέλφου κ. Παπανδρέου Χρήστου με θέμα: " Από τη σχολική τάξη στο μουσείο, μια αφιέρωση στην Αρχαία Ολυμπία" είχε την τιμή και τη χαρά να καταταγεί ανάμεσα στις τελικές καλύτερες εργασίες στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού E-learning Awards που διοργανώνει εδώ και επτά συνεχόμενα χρόνια το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (E.U.N.)

Σκοπός του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι να αναδείξει τα καλύτερα παραδείγματα σχολικών εργασιών που παράγονται από μαθητές ή από δασκάλους με την ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική διαδικασία.

Τα κριτήρια επιλογής ήταν:

  • Το διδακτικό περιεχόμενο της υποψηφιότητας

  • η παιδαγωγική καινοτομία

  • η προώθηση της ενεργούς και αλληλεπιδραστικής μάθησης

  • η συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές και τους δασκάλους των εμπλεκόμενων σχολείων

  • η τεχνική πρωτοτυπία και αρτιότητα της παρουσίασης προς το ευρύτερο κοινό

  • η εφαρμογή του διδακτικού μοντέλου και σε άλλα διδακτικά αντικείμενα

  • και το σπουδαιότερο η εξακτίνωση και μεταφορά της γνώσης και εμπειρίας προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα

Ένας ακόμη σκοπός του διαγωνισμού είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα δεδομένων μέσα από την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να μοιραστούν και να ανταλλάξουν υλικό, απόψεις, εμπειρία γύρω από τη διδασκαλία και την ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. σε αυτή, να βελτιώσουν τη μεθοδολογία και τακτική τους, καθιστώντας έτσι το μάθημά τους σύγχρονο, ενημερωμένο και ελκυστικό.

Για μια ακόμη χρονιά η απονομή έλαβε χώρο στο Διεθνές συνέδριο EMINENT στις Βρυξέλλες από 6-7 Δεκεμβρίου 2007.

Τα έπαθλα των νικητών περιελάμβαναν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, το οποίο προορίζεται για το ταμείο του κάθε σχολείου καθώς επίσης και εκπαιδευτικό εξοπλισμό που προσφέρθηκε από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

Επάνω

Ο Επίτροπος Παιδείας κ. J.Figel Ο Πρόεδρος του E.U.N. κ. M.Durando Οι φιναλίστ ποζάρουν ικανοποιημένοι
     
Η ανακοίνωση της βράβευσης Ο κ. D.Dawson, στέλεχος του Ευρ.Συμβουλίου Μουσείων και Βιβλ/κών στην απονομή Μπροστά από το περίπτερο της MICHAEL

 

Επάνω

Η εργασία μας βραβεύτηκε ως η καλύτερη και αντιπροσωπευτική στον τομέα τέχνες και πολιτισμός. Το σχόλιο της κριτικής επιτροπής ήταν το εξής: " Πρόκειται για έναν κλασικό εικονικό ιστοχώρο από μια κλασική κουλτούρα για μια κλασικής εποχής τοποθεσία, την Ολυμπία. Εύκολο στην περιήγηση, καλά ενημερωμένο και ευχάριστο, δίνει στον επισκέπτη μια άρτια απεικονισμένη και τεκμηριωμένη ξενάγηση σε μια από τις πλέον σπουδαίες πόλεις παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

Απέσπασε έπαθλο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό MICHAEL, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνικών πολιτιστικών δικτυακών πυλών, για την προώθηση πρόσβασης σε ψηφιακά κείμενα μουσείων, βιβλιοθηκών και αρχείων. Επίσης και η εταιρεία Interwrite (χρυσός χορηγός) συνέδραμε με αντίστοιχο εκπαιδευτικό εξοπλισμό για το σχολικό μας εργαστήριο.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο έργο MICHAELPlus μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το MICHAELPlus θα δώσει την ευκαιρία προβολής των αποτελεσμάτων σημαντικών έργων ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα.

Φέτος η χώρα μας συμμετείχε με 28 εργασίες ποικίλου εκπαιδευτικού περιεχομένου και από τις τρεις σχολικές βαθμίδες. Στα top 100 προκρίθηκαν 6 εργασίες, νέο ρεκόρ για τελικές συμμετοχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο από τις έξι ανήκαν στο σχολείο μας. Η δεύτερη εργασία δημιουργήθηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα: "Ασφαλώς Κυκλοφορώ".

Ελπίζουμε αυτή η καλή παράδοση να συνεχιστεί για το σχολείο μας. Ευχαριστούμε όσους εκτίμησαν την παιδαγωγική, ανθρωπιστική και ιστορική αξία της εργασίας μας. Είναι μια ευκαιρία να προβληθεί ο τόπος μας, που τόσα υπέφερε την περασμένη χρονιά.

Να ξέρετε ότι η Ολυμπία εξακολουθεί να είναι όμορφη και γοητευτική. Το αρχαίο πνεύμα θα της δίνει ζωή και λάμψη για πάντα, ό,τι και να γίνει.

Σας περιμένουμε!!!

 

Επάνω

Προς σχολείο